Overview

RMJM was appointed in 2010 as part of the ongoing SLC Framework Agreement to design and deliver a new building for Woodhead Primary School in Hamilton, South Lanarkshire. The new school was a tandem build on the playground and playing fields of the existing school. The existing school was only built in 1978, however, this was in a state of disrepair and the accommodation was unsuitable for the curriculum.

The design solution for the 3,500 sqm, 14 classroom school (part of a larger two-phase scheme, which incorporates additional classrooms and nursery) was the creation playful distinctive form aligned with Hamilton town centre and the panoramic views beyond, and an integral boundary wall inspired by Mackintosh’s Scotland Street School to separate the public realm on arrival from the private areas such as classrooms and the playground.

Location: Hamilton, United Kingdom

Sector: Education

Size: 3,500 m²

Status: Completed

RELATED CONTENT