St Joseph’s Primary School

  • Location  Glasgow, United Kingdom
  • Sector  Education
  • Size  3,100 m²
  • Status  Completed

The design solution for the 3,100 m², 12 classroom St Joseph’s school and nursery was a layered arrangement of spaces over two storeys, separating the arrival space from the classrooms and playground. Materials were chosen for robustness and ease of maintenance. Key factors were supervision and security, maximising natural ventilation and daylight to provide a healthy environment and main circulation routes that are fully accessible and barrier free.

The School was developed around a clear plan diagram to generate stimulating spaces which are structurally rational and responded spatially and environmentally. The building’s form naturally allows the school to break down into easily understood zones; lower school classrooms are located at the ground floor and are south facing, with adjacency to the nursery for shared play. The upper school is located on the first floor closely connected to ICT, library, and multi-purpose learning spaces.