Shenzhen Bay Innovation and Technology Centre

The Shenzhen Bay Innovation and Technology Centre is located within the heart of Shenzhen’s High-Tech Park of Nanshan district, a national model for future developments. This complex spans over an area of 39,869 m2, consisting of research & development offices, serviced apartments and supporting commercial services and facilities. A total of 381,529 m2 of GFA is provided to accommodate various programs within this pioneering project.

There are a total of 5 towers in this complex of which two are extremely tall R&D offices, rising at 320 metres (71 storeys) and 246.6 (54 storeys) metres. The R&D towers are connected by two distinctive 3-storey volumes at different heights; these volumes provide ancillary programs and services to the office users and visitors alike. The other 3 towers house serviced apartments, rising at 150 metres (45 storeys), 120 metres (37 storeys) and 106 metres (30 storeys) respectively. The 4-storey basement has a total area of 159,476 m2; allowing an active retail scene at level B1, and providing 1,560 parking spaces on level B1 through to level B4.

The heights of the towers increase in a spiral from south-west, south-east, north-east to north-west; ending with the tallest building in the north-west corner of 320 metres in height. The overall form of the complex is an abstraction of the characteristics of the site’s surroundings, extracted from the idea of progression from education to high-tech industries. It not only symbolizes the evolution of Shenzhen Bay Innovation and Technology Centre starting from at the incubator stage, developing into a pioneering modern high-tech centre; it also echoes the rapid development trajectory of Shenzhen.

Environmental factors are fully considered in the design of the façades. The use of tinted dark blue-grey glass in the upper area of the towers reduces heat gain in the summer and heat loss in the winter. The building provides optimal interior lighting conditions through its façade design which responds directly to external conditions. The white fritted glass is distributed in a pixelated aesthetic and acts as a mediator in the transition of the dark blue-grey glass in the upper area of the towers to the light blue-grey glass in the lower area of the towers.